Employee experience: wat is het en hoe maak je het een succes? (2024)

Elke (potentiële) medewerker legt een reis af binnen je organisatie. Iemand solliciteert, begint te werken en neemt na een tijdje misschien weer afscheid. Dit noemen we de employee journey. Tijdens die employee journey zijn er talloze interacties tussen je medewerker en je bedrijf, waarbij hij verschillende dingen waarneemt en ervaart. Die ervaringen vormen samen de employee experience.

Waarom is een goede employee experience zo belangrijk?

Een goede employee experience zorgt voor medewerkers die graag naar hun werk gaan. Ze tonen meer betrokkenheid, motivatie en productiviteit. Gelukkige medewerkers zijn bovendien loyaler -er is minder verloop en je rekruteringskosten dalen aanzienlijk.

Bied je een goede employee experience? Dan is de kans groot dat je medewerkers zelfs ambassadeurs worden. Ze dragen je goede bedrijfsimago uit en zorgen er zo voor dat je makkelijker nieuw talent en klanten aantrekt. Een goed personeelsbeleid waarmee je écht het verschil maakt voor je medewerkers zorgt ervoor dat je onderneming opvalt.

Optimaliseer je ABC

Autonomie, Betrokkenheid en Competentie (ABC): volgens de zelfdeterminatietheorie zorgt de invulling van deze drie basisbehoeften voor intrinsiek gemotiveerde medewerkers. En medewerkers die intrinsiek gemotiveerd zijn, zijn gelukkige medewerkers.

  • Autonomie gaat over een gevoelvan psychologische vrijheid: laat je medewerkers mee beslissen, door hen voldoende keuzemogelijkheden en verantwoordelijkheden aan te bieden.
  • Betrokkenheid gaat over verbindingen het ervaren van een positieve werkrelatie. Hierop kan je inzetten door bijvoorbeeld hechte en sterke teams te vormenén door een sfeer van transparantie en wederzijds vertrouwen te creëren.
  • Competentie gaat over het kunnen benutten van de eigen talenten, een gebalanceerde workloaden het gevoel 'bekwaam' te zijn.

ABC en de zelfdeterminatietheorie bieden jou als werkgever een handige leidraad om het werkgeluk en de werknemerstevredenheid in je organisatie te verhogen. Dat komt ook jou ten goede, want door te focussen op ABC zal je merken dat de kans op ziekteverzuim afneemt, het verloop daalt en de productiviteit stijgt.Bovendien zijn tevreden werknemers een uithangbord voor jouw organisatie.

Verbeter je employee experience met ABC

Employee experience in elke fase

Als je voldoende aandacht schenkt aan de employee experience is je personeel tevreden tijdens elke fase van hun contact met de organisatie: als sollicitant, medewerker of zelfs ex-medewerker. De verschillende fases verdienen allemaal aandacht. We lichten alvast een paar belangrijke pijlers van employee experience toe:

Onboarding

Dankzij een doordachte onboarding voelt nieuw talent zich sneller onderdeel van het bedrijf. Je stimuleert betrokkenheid vanaf dag één, de inwerkperiode wordt korter en je nieuwe medewerker levert sneller een actieve bijdrage. Bovendien draagt een goede onboarding bij tot een positieve bedrijfscultuur. Het opzetten van een sterk onboardingstraject heeft dus alleen maar voordelen ­– voor jou én je medewerker.

Download de gratis e-gids over onboarding

Persoonlijke ontwikkeling

Investeren in de persoonlijke ontwikkeling van je personeel is investeren in je onderneming. Bovendien vinden steeds meer sollicitanten het belangrijk dat er leeropportuniteiten zijn. Laat je personeel daarom (digitale) opleidingen volgen of zet een systeem van interne coaching op. Overweeg ook eens om medewerkers samen een nieuwe vaardigheid te laten leren ­ dat versterkt de verbondenheid binnen je team en draagt bij aan een goede employee experience.

Alles over personeel ontwikkelen

Oog voor welzijn

Medewerkers die zich mentaal en fysiek goed voelen komen graag naar het werk. Het is dé sleutel tot een positieve employee experience. Besteed dus voldoende aandacht aan het welzijn van je personeel. Je personeel zal je terugbetalen in loyaliteit, een positieve attitude en minder ziekteverzuim.

Zo zet je in op het welzijn van je medewerkers

Communicatie en verbondenheid

Een belangrijke factor die motivatie beïnvloedt is het gevoel van samenhorigheid – je onderdeel van een team voelen en een gezamenlijk doel voor ogen hebben. Sterke communicatie is daarbij cruciaal. Communiceer je regelmatig en helder naar iedereen binnen je onderneming? Dan weet elke medewerker precies waar hij aan toe is en waar het bedrijf naartoe wil. Dat bevordert de samenwerking binnen je team en helpt bij het behalen van gemeenschappelijke doelen. Vergeet trouwens niet om die successen te vieren met het hele team ­ zo versterk je het teamgevoel nog meer.

Afscheid nemen

Afscheid nemen van een medewerker is nooit leuk – of hij nu ontslagen werd of zelf besloot om te vertrekken. Je investeert tijd en moeite in het vinden en ontwikkelen van talent en wil dat niet zomaar verloren laten gaan. Gelukkig is een afscheid niet altijd definitief. Ga je op goede voet uit elkaar en onderhoud je goed contact met je ex-medewerkers? Dan overweegt ruim de helft om ooit terug te keren. Dat noemen we boomerang recruitment. Zelfs als het afscheid wel definitief is loont het echter de moeite om met een positief gevoel afscheid te nemen. Zo zijn zelfs ex-medewerkers ambassadeurs voor je bedrijf. Besteed dus altijd voldoende tijd aan een goede offboarding.

Leer alles over exitgesprekken en offboarding

Employee experience: wat is het en hoe maak je het een succes? (2024)
Top Articles
NFL picks, predictions for Week 9: Bengals continue to own Bills; Ravens run over Seahawks; Chargers escape Jets | Sporting News
Gervonta Davis vs. Frank Martin odds, prediction, time: Boxing picks, best bets from expert on 52-13 roll
Barstool Sports Gif
Cappacuolo Pronunciation
Sprinter Tyrone's Unblocked Games
Red Wing Care Guide | Fat Buddha Store
Samsung 9C8
Cinepacks.store
Atrium Shift Select
Slay The Spire Red Mask
Carter Joseph Hopf
Boat Jumping Female Otezla Commercial Actress
Moe Gangat Age
Urban Dictionary Fov
Synq3 Reviews
UEQ - User Experience Questionnaire: UX Testing schnell und einfach
The fabulous trio of the Miller sisters
Spartanburg County Detention Facility - Annex I
Jesus Calling Oct 27
Grab this ice cream maker while it's discounted in Walmart's sale | Digital Trends
FDA Approves Arcutis’ ZORYVE® (roflumilast) Topical Foam, 0.3% for the Treatment of Seborrheic Dermatitis in Individuals Aged 9 Years and Older - Arcutis Biotherapeutics
Dover Nh Power Outage
Georgetown 10 Day Weather
Ups Print Store Near Me
All Breed Database
How to Watch Every NFL Football Game on a Streaming Service
Drying Cloths At A Hammam Crossword Clue
Finding Safety Data Sheets
Truck from Finland, used truck for sale from Finland
Isablove
Kiddie Jungle Parma
Palmadise Rv Lot
Kaiju Paradise Crafting Recipes
Great Clips On Alameda
Metro 72 Hour Extension 2022
Ket2 Schedule
Priscilla 2023 Showtimes Near Consolidated Theatres Ward With Titan Luxe
Gvod 6014
Rhode Island High School Sports News & Headlines| Providence Journal
How Does The Common App Work? A Guide To The Common App
Xxn Abbreviation List 2023
1Exquisitetaste
The best specialist spirits store | Spirituosengalerie Stuttgart
Nina Flowers
Post A Bid Monticello Mn
18006548818
Nimbleaf Evolution
The Nikki Catsouras death - HERE the incredible photos | Horror Galore
Booknet.com Contract Marriage 2
Mcoc Black Panther
Unpleasant Realities Nyt
Worlds Hardest Game Tyrone
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 5910

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.