Strabismus operatie: de behandeling van scheelzien | Ooghulp (2024)

Wat is strabismus?

Strabismus, ook wel bekend als scheelzien of loensen, is een aandoening waarbij de ogen niet op hetzelfde centrale punt gericht staan. Het treedt vaak op tijdens de kinderjaren, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Ongeveer 3 tot 5% van de mensen heeft last van scheelzien. Het is echter belangrijk op te merken dat scheelzien niet altijd zichtbaar is voor anderen. Er bestaat namelijk ook een verborgen vorm van strabismus, genaamd latent strabismus. Deze vorm komt veel voor en kan soms oogklachten veroorzaken. Meer diepgaande informatie over deze oogaandoening leest u op onze pagina ‘Strabismus ’.

Wanneer is een strabismus operatie nodig?

Bij scheelzien wordt de behandeling doorgaans uitgevoerd(hierdoor lijkt het alsof er vaak een operatie wordt verricht, echter wordt er bij kinderen die een lui oog hebben vaak eerst gekozen voor prisma’s of een aangepast bril correctie, en pas als dit niet helpt voor een operatie, denk dat het wel belangrijk is om deze andere behandelstappen te vermelden) in de vorm van een operatie. Deze ingreep staat bekend als een strabismus operatie of scheelzien operatie . Deze operatie kan zowel uit cosmetische overwegingen worden uitgevoerd, als om klachten te verminderen of te verhelpen. Voordat de oogspieroperatie voor scheelzien wordt uitgevoerd, is het gebruikelijk om eerst het mogelijk aanwezigeluie oogte behandelen.

In ernstige gevallen kan een tweede operatie nodig zijn om het scheelzien effectief te corrigeren. Het is echter belangrijk om bij scheelzien op oudere leeftijd vooraf zorgvuldig te onderzoeken of de operatie voldoende resultaat zal opleveren. In sommige gevallen corrigeren de schele ogen het beeld zo sterk dat er na de operatie een grote kans is op dubbelzien.

Hoe verloopt een strabismus operatie?

Het voornaamste doel van de strabismus operatie is om een oogstand te bereiken die als acceptabel wordt beschouwd, zonder dat er sprake is van dubbelzien. Hieronder vindt u gedetailleerde informatie over het verloop van de operatie.

Voor de operatie

Aangezien een oogoperatie doorgaans onder narcose plaatsvindt, is een bezoek aan de anesthesist noodzakelijk. Voorafgaand aan het preoperatieve spreekuur ontvangt u een vragenlijst die u dient in te vullen en mee te nemen naar het spreekuur. De anesthesist zal op basis van het gesprek en de ingevulde vragenlijst beoordelen of de operatie onder narcose kan plaatsvinden.

Voor jonge kinderen kan een strabismus operatie een spannende gebeurtenis zijn. Daarom organiseren de meeste oogziekenhuizen een kinderspreekuur, speciaal gericht op de operatie scheelzien bij kind eren.

Oogdruppels/oogzalf

Om infecties te voorkomen, is het belangrijk om na de operatie te druppelen of zalven aan de operatie te druppelen. Over het algemeen wordt er gekozen voor een oogzalf bij kinderen met zowel een antibioticum als een corticosteroid tegen de kans op ontstekingen en infecties.

Medicijnen

Als u of uw kind bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het goed om contact op te nemen met uw arts. In sommige gevallen wordt aangeraden om twee weken voor de oogspier operatie tijdelijk te stoppen met het innemen van deze medicijnen.

Ziekte of ontstekingen

Ervaart u of uw kind de dag voor de operatie symptomen van ziekte of ontstekingen, zoals een verkoudheid of een ontstoken oog, is het raadzaam om contact op te nemen met de polikliniek Oogheelkunde. In de meeste gevallen wordt de strabismus operatie uitgesteld om complicaties te voorkomen.

De operatie

Op de dag van de strabismus operatie is het van groot belang dat u of uw kind nuchter is, wat betekent dat er geen voedsel of drinken genuttigd mag worden. Tijdens het preoperatieve spreekuur ontvangt u gedetailleerde instructies met betrekking tot het nuchter zijn. Vervolgens wordt de narcose toegediend op de operatiekamer. Zodra de narcose na enkele minuten begint te werken, voelt u niets meer.

Tijdens de operatie worden de oogspieren aan de buitenkant van de oogbol verplaatst of ingekort. Deze procedure kan worden uitgevoerd aan één of beide ogen. Het is van groot belang om te benadrukken dat de operatie altijd aan de buitenkant van het oog plaatsvindt en niet in het oog zelf. Het is niet nodig om de ogen uit de oogkas te halen voor deze ingreep.

Na de operatie zal de verpleegkundige vervolgens aangeven wanneer u naar huis kan. U ontvangt dan direct de afspraak voor de nacontroles.

Autorijden na een strabismus operatie

Door de strabismus operatie kan het zicht tijdelijk verminderd zijn. Het is daarom niet toegestaan om direct na de operatie zelf auto te rijden. Het is raadzaam om van tevoren vervoer te regelen, zodat u veilig en snel naar huis kunt om te rusten.

Nazorg strabismus operatie

Na de oogspieroperatie is het belangrijk om de voorgeschreven oefeningen goed en zorgvuldig uit te voeren, ook al kan dit enig ongemak veroorzaken. Het is namelijk van belang om de spieren soepel te maken en te houden om zo de kans op oogbewegingsbeperkingen te verkleinen.

Na de operatie wordt het gedurende twee weken niet toegestaan om te zwemmen en in de ogen te wrijven. Dit helpt de kans op infecties na de operatie te verkleinen. Het wordt kinderen ook afgeraden om in de zandbak te spelen en probeer stoffige ruimtes zoveel mogelijk te vermijden. Gelukkig kunt u kort na de operatie bijna alle dagelijkse activiteiten weer uitvoeren.

Herstel na een strabismus operatie

Na de strabismus operatie kunnen er verschillende klachten optreden die doorgaans vanzelf verdwijnen na enkele dagen of weken. Het is mogelijk dat de oogleden plakkerig aanvoelen of gezwollen zijn als gevolg van de antibiotische zalf. Bovendien kunnen deogen rood zijn, tranen en geïrriteerd aanvoelen.

Het is daarnaast gebruikelijk dat het voelt alsof er zand in het oog zit door de aanwezigheid van de hechtingen. Het strabismus operatie herstel duurt ongeveer twee tot vier weken. Hoe meer spieren er verplaatst of ingekort zijn, des te langer het herstel kan duren.

Risico’s en mogelijke complicaties

Het is belangrijk om te weten dat er altijd een kans op complicaties bestaat na een operatie, zo ook strabismus operatie complicaties . In het geval van de volgende situaties is het raadzaam om direct contact op te nemen met uw arts:

  • Geen optimaal resultaat na de operatie. Het kan voorkomen dat de oogstand niet het gewenste resultaat oplevert, wat betekent dat de ogen mogelijk niet volledig in de gewenste positie staan. Dit kan zowel van invloed zijn in cosmetisch opzicht als op de functionaliteit van de ogen.
  • Dubbelzien na strabismus operatie . Dubbelzien is een mogelijke complicatie die kan optreden als gevolg van de behandeling. Dit betekent dat u objecten of beelden dubbel ziet, wat ongemak en verminderd zicht kan veroorzaken.
  • Infecties. Een infectie is een vervelende complicatie die kan optreden na een operatie. U kunt een infectie herkennen aan symptomen zoals roodheid, pijn, zwelling en mogelijk de aanwezigheid van ontstekingsvocht, ook wel pus genoemd.

Waarom Ooghulp?

Ooghulp is een platform dat patiënten en klinieken met elkaar verbindt. We begrijpen dat de wachttijden voor een scheelzien operatie vaak lang kunnen oplopen. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk delocaties.

Strabismus operatie: de behandeling van scheelzien | Ooghulp (2024)
Top Articles
Skyrim:Elder Knowledge - The Unofficial Elder Scrolls Pages (UESP)
Who Is Dreamybull? Unraveling Internet Personalities
Funny Roblox Id Codes 2023
Www.mytotalrewards/Rtx
San Angelo, Texas: eine Oase für Kunstliebhaber
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
fltimes.com | Finger Lakes Times
Detroit Lions 50 50
18443168434
Newgate Honda
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
978-0137606801
Nwi Arrests Lake County
Missed Connections Dayton Ohio
Justified Official Series Trailer
London Ups Store
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
How to Create Your Very Own Crossword Puzzle
Apply for a credit card
Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
Ups Print Store Near Me
Nesb Routing Number
Olivia Maeday
Random Bibleizer
10 Best Places to Go and Things to Know for a Trip to the Hickory M...
Receptionist Position Near Me
Black Lion Backpack And Glider Voucher
Gopher Carts Pensacola Beach
Duke University Transcript Request
Nikki Catsouras: The Tragic Story Behind The Face And Body Images
Kiddie Jungle Parma
Lincoln Financial Field, section 110, row 4, home of Philadelphia Eagles, Temple Owls, page 1
The Latest: Trump addresses apparent assassination attempt on X
In Branch Chase Atm Near Me
Appleton Post Crescent Today's Obituaries
Craigslist Red Wing Mn
American Bully Xxl Black Panther
Ktbs Payroll Login
Jail View Sumter
Thotsbook Com
Funkin' on the Heights
Caesars Rewards Loyalty Program Review [Previously Total Rewards]
Marcel Boom X
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Game Akin To Bingo Nyt
Ranking 134 college football teams after Week 1, from Georgia to Temple
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 6283

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.